Akcija!

40,00 Kn95,00 Kn

Ispovijest engleskog uživatelja opijuma

Lik ovisnika progonjenog užasavajućim slikama iz vlastite podsvijesti, umjetnika koji se od pregrube stvarnosti brani promjenama stanja svijesti i istovremeno istražuje nepoznate puteve ljudskog uma popularan je već stoljećima.

SKU: N/A Kategorija:

Očisti

Opis

Lik ovisnika progonjenog užasavajućim slikama iz vlastite podsvijesti, umjetnika koji se od pregrube stvarnosti brani promjenama stanja svijesti i istovremeno istražuje nepoznate puteve ljudskog uma popularan je već stoljećima. A jedan od najranijih, raniji od Baudelairea, Kerouaca i heroinskog chica devedesetih, bio je upravo Thomas de Quincey. U svojoj ispovijesti de Quincey nas vodi strmim ponorom i opisuje vlastita iskustva, od okolnosti koje su ga dovele do prvih dodira s tada legalnim laudanumom pa sve do pakla ovisnosti koja mu je uvelike razorila život. Djelo u kojem se prepliću biografske bilješke s opisom djelovanja opijuma i promišljanjima o prirodi snova, mašte i sjećanja, nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Dodatne informacije

Uvez

Tvrdi uvez, Meki uvez

detail product

  • Broj stranica : 186
  • Uvez : tvrdi, meki
  • ISBN : 978-953-252-093-4
  • Prevoditelj : Milena Benini
  • Ilustrator : Opis & ZG naklada
  • Dimenzije : 12x18 cm
  • Objavljeno :

about the author

Author

Thomas de Quincey, engleski pisac i intelektualac, rođen je u Manchesteru u Engleskoj 15. kolovoza 1785. Otac, uspješan poslovni čovjek koji je pokazivao zanimanje za književnost, umro je vrlo mlad.Ubrzo nakon njegovog rođenja obitelj se preselila na selo. Godine 1796. De Quinceyjeva majka, sada udovica, preselila se u Bath gdje je upisao King Edward's School. De Quincey je bio slabo i boležljivo dijete. Mladosti je proveo u samoći. Godine 1800. bio je spreman za sveučilište u Oxfordu. Kako je bio premlad, poslan je u gimnaziju u Mancester. Napušta školu i luta po Engleskoj i Walesu, a to razdoblje oskudice ostavlja mu traga na psihi, što se vidi i po njegovom pisanju. Uz pomoć prijatelja vraća se kući i dobiva dopuštenje da se upiše na Worcester College u Oxfordu. Završio je studij, ali nije uspio položiti usmeni dio ispita i napustio sveučilište bez diplome. Postao je poznanik Samuela Taylora Coleridgae i Williama Wordswortha. Skrasio se u 1809. u Grasmereu u Lake Districtu. Njegov dom bio je Dove Cottage koji je sada popularna turistička atrakcija. De Quincey je bio u braku od 1816., a ubrzo, nakon što je ostao bez novaca, počeo se ozbiljno baviti pisanjem. Njegova žena Margaret mu je rodila osmero djece prije svoje smrti godine 1837. Dvadeset i dva sveska De Quinceyjevih sabranih djela objavljena su od 1851. do 1859. i od tada do danas mnogo puta pretiskivana u različitim opsezima, kao i prevena na brojne svjetske jezike.