Akcija!

50,00 kn95,00 kn

Modro odijelo svemira

Ovaj fantastični roman u isto je vrijeme i politička satira na suvremenog ruskog društva, s njegovim problemom revolucionarnog ili proturevolucionarnog – prijelaz iz jedne društvene iluzije u drugu.

SKU: N/A Kategorija:

Očisti

Opis

Ovaj fantastični roman u isto je vrijeme i politička satira na suvremenog ruskog društva, s njegovim problemom revolucionarnog ili proturevolucionarnog – prijelaz iz jedne društvene iluzije u drugu. NLO iznad Moskve životinje iz zoološkog vrta pretvara u bića koja govore i koja su, nakon toga, spremna preuzeti vlast nad cijelim svijetom. U isto vrijeme, izvanzemaljac kojega zovu Odijelo, poslan da disciplinira Zemljane (osobito Ruse), uvučen je u postperestrojku i postljudski život. Životinje pokušavaju postati ljudi, a ljudi sve više postaju životinje. U Moskvi, koja je postala kolijevka životinjske evolucije, proglašeno je izvanredno stanje, izazvano mirnom tranzicijom u postljudsko društvo.

Pred nama je još jedna antiutopija, koja govori o našoj stvarnosti. Kuprijanov je u svom romanu na tragu Orwelove „Životinjske farme“ i Vercorsovog romana „Izopačene životinje“. Iako je on u svijetu najpoznatiji i najprevođeniji kao pjesnik, ne treba zanemariti njegov doprinos znanstvenoj fantastici koja po kvaliteti ne zaostaje za prozom braće Strugacki. Kuprijanov je autor niza znanstveno-fantastičnih priča, a u znanstvenu fantastiku se ubraja i njegov roman „Empedoklova cipela“.

Dodatne informacije

Uvez

Tvrdi uvez, Meki uvez

detail product

  • Pages :
  • Cover design :
  • Publisher :
  • Language :
  • ISBN : 978-953-252-130-6
  • Product Dimensions :
  • Released :

about the author

Author

Vjačeslav Glebovič Kuprijanov (Novosibirsk, 1939.) je završio 1967. godine Fakultet stranih jezika u Moskvi. Tamo se počeo zanimati za poeziju, diplomiravši na prijevodima Reinera Marije Rilkea. Radio je u nakladničkom poduzeću "Hudožestvenaja literatura". Prevodi poeziju s njemačkog, engleskog, francuskog i španjolskog te poeziju bivših sovjetskih republika (Armenije, Latvije, Litve i Estonije). Od 1961. godine objavljuje svoju poeziju, a prozu (priče, eseje, kritike i romane) od 1970. godine. U to vrijeme je bio jedan od vrlo rijetkih ruskih pjesnika koji pišu slobodnim stihom. Prve zbirke objavljuje tek početkom osamdesetih i odmah su naišle na dobar prijem u kritici. Objavio je knjige: Od prvog lica, pjesme, Moskva, 1981. Život ide dalje, pjesme, Moskva, 1982. Domaće zadaće, pjesme, Moskva, 1986. Eho, pjesme, Moskva, 1988. Sivi rukopis, proza, Weissach, Njemačka 1991. Stihovi, pjesme, Moskva, 1994. Empedoklova cipela, roman, Weissach, Njemačka, 1994. i 1999. Šare na bambusovoj prostirci, proza na ruskom i njemačkom, Weissach, Njemačka, 2001. Dogovorite se, pjesme, Moskva, 2002 Bolja vremena, pjesme i prijevodi, Moskva, 2003. Modri odijelo svemira, roman, Moskva, 2006; Ludwigsburg, Njemačka, 2011. U tajnom središtu, priče, Leipzig, 2008. Knjige Vjačeslava Kuprijanova su izašle u Njemačkoj, Engleskoj, Nizozemskoj, Bugarskoj, Poljskoj, Šri Lanki i u drugim zemljama. Dobitnik je brojnih nagrada u Rusiji i inozemstvu. Od 2002. godine je član uredničkog kolegija poetske biblioteke "Iz stoljeća u stoljeće – Slavenska poezija XX. – XXI. stoljeća", te je sudjelovao u radu na antologijama makedonske, srpske, hrvatske i bjeloruske poezije. Dobitnik je više stipendija za pisce i prevoditelje te je sudjelovao na brojnim književnim festivalima i simpozijima u mnogim zemljama. Kuprijanov je jedan od najznačajnijih ruskih pisaca znanstvene fantasike. SF priče je objavljivao u časopisima te u zbornicima posvećenima fantastici. U SF žanr spada i njegov roman ”Empedoklova cipela”. Na hrvatski jezik su mu prevedene knjige: Pjesme, Zagreb, 2008. Empedoklova cipela, Zagreb, 2010. Živi i stvara u Moskvi.

X