Akcija!

45,00 kn55,00 kn

Psihologija moguće evolucije čovječanstva

Ruski matematičar i mislilac P. D. Ouspensky, koji je formulirao filozofiju o četvrtoj dimenziji, što graniči sa zapadnjačkim racionalizmom i istočnjačkim misticizmom, bio je zaokupljen i problemima čovjekova bivstvovanja i njegova međuodnosa s univerzumom.

SKU: N/A Kategorija: Oznaka:

Očisti

Opis

Ruski matematičar i mislilac P. D. Ouspensky, koji je formulirao filozofiju o četvrtoj dimenziji, što graniči sa zapadnjačkim racionalizmom i istočnjačkim misticizmom, bio je zaokupljen i problemima čovjekova bivstvovanja i njegova međuodnosa s univerzumom.

Poslije susreta s Gurdjieffom, 1915. godine, počinje se baviti praktičnim studijem metoda razvitka čovjekove svijesti.

Psihologija koju Ouspensky razmatra u ovim uvodnim predavanjima postoji već tisućama godina u različitim oblicima i, za razliku od moderne psihologije, proučava čovjeka iz perspektive onoga što on može postati. Jednom kada čovjek shvati koliko malo može kontrolirati svoje reakcije na vanjske okolnosti i unutarnje podražaje, mogao bi poželjeti pronaći način kako se osloboditi ovog mehaničkog načina življenja.

Ouspensky opisuje kako čovjek mora istovremeno raditi na svom znanju i svom postojanju kako bi otkrio unutarnje jedinstvo, te razlog zašto ga je (iako njegov razvoj ovisi o vlastitim nastojanjima) vrlo teško postići bez vodstva “Škole”.

Dodatne informacije

Uvez

Meki, Tvrdi

detail product

  • Pages :
  • Cover design :
  • Publisher :
  • Language :
  • ISBN : 953-6996-42-1
  • Product Dimensions :
  • Released :

about the author

Author

Ruski pisac, novinar i matematičar rođen je u Moskvi 1878. godine. U carskoj Rusiji počinje proučavati teozofsku literaturu i od 1907. se bavi spekulacijama o sintezi religije, mistike i znanosti. Godine 1909. objavljuje Fourth Dimension s apstraktnim matematičkim konceptima. Slijedi knjiga o jogi, a odmah zatim objavljuje svoje najpoznatije djelo – Tertium organum, treći kanon mišljenja, ključ za zagonetke svijeta. Djelo je sinteza koncepata vremena, prostora, relativnosti, teozofije, svemirskih zakonitosti, i istočne i zapadne filozofije. Tijekom 1913. godine odlazi na Istok tražeći potvrdu svojih teorija. Istočni ga mudraci ne oduševljavaju i vraća se razočaran. Godine 1915. susreće dvoje ljudi koji će mu izmijeniti život: Sofiju Georgijevnu Marimenko, koja će mu kasnije postati ženom, i mistika G. I Gurdjieffa. Postaje njegov najpoznatiji sljedbenik i brani i razrađuje Gurdjieffov sistem. Nakon revolucije u Rusiji bježi na Zapad i u postaje rado viđen gost na raznim okultističkim i teozofskim seansama. Razilazi se s Gurdjieffom oko nekih pitanja primjene matematike u svojim teorijama. Umire 1947. godine, a posthumno mu se izdaju još neka djela: A New Model of the Universe, In Search of the Miraculous, The Strange life of Ivan Osokin, Talks with a Devil, The Fourth Way pisana na engleskome.

X