Četiri pripovijetke

14,00 

“Nitko tko danas piše engleskim jezikom ne bi se mogao mjeriti s Joyceovim majstorstvom.” New York Times

10 na zalihi

Kategorija: Oznaka:

Opis

Četiri pripovijetke jednog od najvećih spisatelja koji su pisali engleskim jezikom, velikog irskog književnika Jamesa Joycea, odabrala je i prevela znamenita hrvatska prevoditeljica Mia Pervan kako bi kroz njih ponudila reprezentativan prikaz društva u kojemu je Joyce živio.

Prva pripovijetka, Eveline, prikazuje dilemu mlade žene treba li svoj težak život u osiromašenoj Irskoj zamijeniti boljim životom u Americi ili ne. Dilema je to svih koji teže boljem životu u nepoznatom svijetu, pa i u današnje doba, što čini ovu temu svevremenom.

Druga pripovijetka, Arabija, tematizira odrastanje u Irskoj kroz priču adolescenta koji žudi upoznati orijentalnu raskoš na sajmu nazvanom Arabija, i koji na kraju shvaća ispraznost svojih želja.

Treća pripovijetka, Dva fina gospodina, uvodi čitatelja u mračni svijet prevaranata, tipičan za zemlju u kojoj ne cvatu ruže.

Četvrta pripovijetka, Mrtvi, sjajan je uvid u navade, razmišljanja i ideološka opredjeljenja  srednjeg građanskog sloja u onodobnoj Irskoj, u onoj mrtvoj Irskoj  koju je Joyce s prijezirom napustio da se više nikad ne bi u vratio živjeti u njoj.

Ne samo veliki autor već i vrhunski prijevod jamči užitak čitanja ovih
pripovijedaka.

Dodatne informacije

Težina 325 g
Dimenzije 14.0 × 2.2 × 20.0 cm
Autor

James Joyce

Broj stranica

120

Jezik

hrvatski

Prijevod

Mia Pervan

Ilustracija naslovnice

Tihomir Tikulin

ISBN

978-953-2523-70-6

Barcode

9789532523706

Datum izdavanja

studeni 2023.