11%

Glazba Kiše

Prethodno najniža cijena: 9,16  (69,02 kn)
Snižena cijena: 8,24  (62,08 kn)

5 na zalihi

Kategorija: Oznaka:

Opis

Dvojezičnom zbirkom poezije – na hrvatskom i ruskom jeziku – Zagrebačka naklada donosi nam djelić stvaralaštva ukrajinske pjesnikinje i naivne slikarice Valentine Nikolajevne Rjabokon. Činjenica da tekstove može pročitati i u originalu omogućuje čitatelju dublji uvid u autoričin izričaj jer čak i ako ne poznaje jezik, osjetit će melodiju u lirici koju je na hrvatski preveo eminentni prevoditelj s ruskog jezika Žarko Milenić.
Pjesnikinja piše podjednako na ruskom i ukrajinskom jeziku, a ovdje su objedinjene njezine lirske refleksije pisane ruskim jezikom. Riječ je o mahom kratkim lirskim prozama, često tek crticama, uglavnom posvećenim prirodi. Autorica slobodnim stihom slika svoje impresije svijeta koji je okružuje, jednostavno kao i kistom, što također možemo vidjeti iz nekoliko njezinih likovnih radova kojima je zbirka opremljena.
Iz njezina djela izvire duboka mudrost i razumijevanje odnosa čovjeka i prirode, uvid stečen bogatim životnim iskustvom, oplemenjen utjecajima ponajboljih, omiljenih joj ruskih i ukrajinskih pjesnika, pa njezina lirika odiše natruhama Puškinove estetike, Ševčenkove pejzažne lirike i Jesenjinova simbolizma.
Objavljivanjem ove pjesničke zbirke Zagrebačka naklada dala je vrijedan doprinos poznavanju u nas nepravedno zapostavljene suvremene ukrajinske književnosti.

Dodatne informacije

Težina 125 g
Dimenzije 13 × 1 × 19 cm
Vrsta izdanja

meki uvez

Autor

Valentina Rjabokon

Broj stranica

124

Jezik

hrvatski, ruski

Prijevod

Žarko Milenić

Urednik

Zdenko Vlainić

Ilustracija naslovnice

Daria Brennan

ISBN

978-953-252-263-1

Barcode

9789532522631

Datum izdavanja

svibanj 2021.