Balokovićeva 17, Zagreb +385 1 6630 674
Milena Benini - Da en

Nastavak hvaljenog romana Svećenica Mjeseca, Milene Benini kroz prizmu fantastike bavi se pitanjima identiteta, naroda i obitelji, a istovremeno proučava i posljedice rata, služeći se pri tome mitološkom konstrukcijom stvorenom na lokalnoj tradiciji budući je ova epska priča smještena u parapovijest nadahnutu ilirskim i rimskim naslijeđem što ga osobito izdvaja od naizgled sličnih komercijalnih proizvoda prepunih anglosaksonskih obilježja. I ovaj nadahnuti nastavak izbjegava pojednostavljene crno-bijele podjele i umjesto toga nudi čitatelju kompleksne likove koji ni sami često ne znaju postupaju li ispravno i, ako to čine, je li to iz ispravnih razloga.
Povratak mira nikad nije jednostavan. Nakon poraza sjevernjačkih snaga, političke igre u Haraji prisiljavaju mnoge ljude na poteze kakvima se nisu nadali. Tako i nekadašnja svećenica Kalaide mora opravdati svoju trudnoću i osigurati da njeno dijete bude zakonski priznato: u suprotnom, neće samo uvrijediti svoju božicu, već i riskirati obiteljsko imanje. Kako je otac djeteta stranac i daleko od Haraje, odakle se možda ni neće vratiti, Kalaide će se morati sama otputiti u prijestolnicu, gdje nailazi na neprijatelje kojima se nije nadala. Ali isto tako nailazi i na neočekivane saveznike, koliko god njihov status bio upitan, a prošlost nejasna.
Za to vrijeme, otac njenog djeteta trudi se vratiti iz ratom i zimom razorenog sjevera, otkrivajući usput djeliće uzroka zime koja je okovala sve oko njih. Usput pokušava ispuniti svoj zavjet, ali obećanja koja je dao ljudima koji ga prate. Put mu otežava činjenica da se oko njega i njegovih suputnika okupljaju i brojne druge izbjeglice, videći u njihovim planovima šansu za novi život daleko na jugu. Brojnost donosi sa sobom različitost, različitost sukobe, sukobi očekivanja da ih riješi osoba koja Enaor ne želi postati.
No neprirodna zima ne posustaje čak i kad se Enaor i Kalaide ponovno susretnu. Dolazak na jug ne rješava njihove probleme jer one riješene zamijenjuju novi. Maske spadaju, neki se ljudi pokazuju u sasvim novom svjetlu, a spoznaje koje su dosad imali morati će se mijenjati pod utjecajem novih.
Umjesto kraja puta koji su očekivali naći, Kalaide i Eanor moraju opet krenuti na put, u nadi da će pronaći način da svijet oslobode okova leda i snijega.

Milena Benini: Da En