21%

Rukopis ms408

Prethodno najniža cijena: 18,58 
Snižena cijena: 14,86 

Ako vas je privukao Da Vincijev kod, ovo će vam se djelo, zasnovano na drevnom rukopisu koji se čuva na sveučilištu Yale i još uvijek zbunjuje čak i najveće svjetske stručnjake za kriptologiju, svidjeti još više.

Nema na zalihi

Kategorija: Oznaka:

Opis

Najtajnovitiji rukopis na svijetu.

Rukopis s oznakom ms 408 već stoljećima se odupire svim pokušajima da ga se iščita. Napisan nepoznatim pismom i očito šifriran, s teško shvatljivim biološkim i astrološkim ilustracijama, izaziva maštu mnogih, pa tako i pisca Thierryja Maugenesta, koji nam nudi samo jedno od mogućih objašnjenja povijesti ovog stvarnog rukopisa. Napeta priča koja povezuje prošlost i sadašnjost, i postavlja pitanja o budućnosti čovječanstva.

Ako vas je privukao Da Vincijev kod, ovo će vam se djelo, zasnovano na drevnom rukopisu koji se čuva na sveučilištu Yale i još uvijek zbunjuje čak i najveće svjetske stručnjake za kriptologiju, svidjeti još više.
Pogovor

Tek krajem drugog tisućljeća počela se rasvjetljivati tajna koja se dugo nadnosila na rukopis s oznakom ms 408 koji se čuva u knjižnici sveučilišta Yale. Nakon što je s one strane Atlantika izašlo nekoliko knjiga koje otkrivaju postojanje toga tajnovitog djela, američki su se mediji vrlo brzo dohvatili te teme, budeći tako znatiželju publike. Prvo je Fox Family Channel 14. srpnja 2000. predstavio knjigu i stoljetne pokušaje njenog dešifriranja kao jednu od najvećih zagonetki povijesti. Sljedećeg mjeseca, časopis USA Today posvetio je toj temi jedan članak. Te iste godine, misterij je pokucao i na vrata Europe. U Francuskoj, dnevnik Le Monde je u izdanju od 20. prosinca 2000. govorio o stranicama kaligrafski ispunjenog veluma, nepoznatog jezika i pisma. Zatim je došao red na prestižan engleski znanstveni časopis Nature koji je, u prosincu 2003., govorio o rukopisu ms 408, “najtajnovitijoj knjizi na svijetu”, preuzevši tako naslov djela Roberta S. Brumbaugha objavljenog u Sjedinjenim Američkim Državama: The World’s Most Mysterious Manuscript. No premda rukopis još odolijeva pokušajima dešifriranja iz svih krajeva svijeta, kojima se bave amateri i čitavi istraživački programi, danas bar poznajemo neke dijelove njegove povijesti.