21%

Talisman

Prethodno najniža cijena: 19,64 
Snižena cijena: 15,71 

Što biste učinili da spasite život svoje majke?
Dvanaestogodišnji Jack Sawyer neočekivano dobiva priliku odgovoriti na ovo pitanje.

2 na zalihi

Kategorija:

Opis

Stephen King jedan je od najslavnijih pisaca našeg doba, autor pedesetak knjiga i dobitnik brojnih nagrada, među kojima i nagrade za doprinos američkoj književnosti koju mu je 2003. godine dodijelila američka Nacionalna zaklada za knjigu, učvrstivši tako jednom zauvijek njegovo mjesto u svjetskoj književnosti.

Prepoznatljiv po svome jednostavnom no pomno razrađenom stilu, velikoj sposobnosti pisanja dijaloga i dubokom razumijevanju ljudske prirode, King je također hvaljen zbog uvjerljivih i pronicljivih portreta mladosti i svakodnevnog života u Americi.

I upravo na toj svojoj najvećoj snazi zasnovao je roman Talisman, napisan u suradnji s američkim piscem strave, Peterom Straubom. Oslonivši se na klasike američke (i svjetske) omladinske literature, Pustolovine Toma Sawyera te Pustolovine Huckleberryja Finna Marka Twaina, Straub i King u Talismanu grade svijet na razmeđi između američke svakodnevice – detaljno opisane i teksturirane brojnim referencama na popularne proizvode, TV-serije, slatkiše – i nepostojećeg svijeta Teritorija. Glavni junak Talismana, Jack Sawyer, otkriva postojanje toga drugog svijeta u trenutku dok mu majka umire od raka, i kreće na put preko pola SAD-a ne bi li je pokušao spasiti. Pri tome dobiva pomoć od tajnovitog blues-svirača Speedyja Parkera, koji mu otkriva kako je njegova majka – u našem svijetu poznata kao “kraljica B-filmova” – istovremeno, zapravo, i prava kraljica u svijetu Teritorija, također bolesna i na samrti, te će Jack, spašavajući jednu od njih, zapravo spasiti obje.

Ova konstrukcija, koja bi u rukama manje nadarenih autora djelovala bezukusno i generički, pod perima Kinga i Strauba postaje istovremeno metafora odrastanja, kritika suvremenog tehnološkog društva, te komentar o razlici između dječjeg svijeta, simboliziranog fantastičnim Teritorijima koji su manji od našeg svijeta, ali i oštriji i snažniji, te su tako njegove divote ljepše, ali i njegove opasnosti strašnije od onih koje se može susresti u “običnom” svijetu – i svijeta odraslih, koji svojim materijalističkim i bezobzirnim pristupom mogu uništiti sve, pa čak i čaroliju djetinje fantazije učiniti užasavajućom.

Ujedno i nostalgična posveta djetinjstvu samih autora – a sam je roman inače posvećen njihovim majkama – ovo se djelo ističe među ostalim ostvarenjima Stephena Kinga upravo po trodimenzionalnosti slike koju donosi, kako o svijetu koji nas okružuje, tako i o onom drugom, unutarnjem svijetu koji svi nosimo u sebi.

Dodatne informacije

Težina 720 g
Dimenzije 14.0 × 5.2 × 20.0 cm
Vrsta izdanja

meki uvez

Autor

Peter Straub, Stephen King

Broj stranica

696

Jezik

hrvatski

Prijevod

Milena Benini

Urednik

Krešimir Maligec

Ilustracija naslovnice

Tihomir Tikulin

ISBN

978-953-252-108-5

Barcode

9789532521085