21%

Pljuvat ću po vašim grobovima

Prethodno najniža cijena: 18,58  (139,99 kn)
Snižena cijena: 14,86  (111,96 kn)

Roman Pljuvat ću po vašim grobovima Vian je započeo kao neku vrst šale, pretvarajući se da se radi o prijevodu američkog hard-boiled krimića nepoznatog autora Vernona Sullivana.

Nema na zalihi

Kategorija: Oznaka:

Opis

Boris Vian napisao je četiri romana pod pseudonimom Vernon Sullivan: Pljuvat ću po vašim grobovima, Svi su mrtvaci isti, I ubit ćemo sve gadove, i Nemaju one pojma. Na početku, pretvarao se da se radi o opskurnome američkom “hard-boiled” autoru čija djela Vian samo prevodi.

Mnogi mu kritičari nikad nisu oprostili tu prevaru – ali to je bio tek početak Vianovih nevolja s Vernonom Sullivanom. Zbog romana Pljuvat ću po vašim grobovima, našao se čak i pred sudom. Godinu dana nakon njegovog objavljivanja, neki je čovjek počinio ubojstvo kakvo se događa i u romanu. Kraj leša je pronađen roman Pljuvat ću po vašim grobovima, otvoren točno na stranici na kojoj se ubojstvo opisuje, što je moralistima bilo dovoljno da osude i autora i djelo za poguban utjecaj na javnost. Tako su prva dva romana iz serije – Pljuvat ću po vašim grobovima i Svi su mrtvaci isti – neko vrijeme bila čak i zabranjena.

Usprkos tome, ista ta javnost toliko se oduševljavala Sullivan/Vianovim djelima da je samo šest mjeseci nakon što je izašao Pljuvat ću po vašim grobovima Vian mogao napustiti svoj posao u francuskom Uredu za normizaciju i živjeti samo od svoga pisanja. No, kletva Grobova ni tu nije završila: 1959. godine, kad je, nakon mnogo svađa i nezadovoljstva, konačno dovršena ekranizacija romana, Boris Vian preko volje je otišao na premijeru… i umro ne dočekavši kraj filma.