NAN%

Renée Pélagie markiza de Sade

4,65 9,29 

Gérard Badou, bivši novinar, autor Hotentotske Venere, skicira portret supruge ozloglašenog markiza de Sadea.
Biografija, pisana pitkim jezikom, čita se kao napeti avanturistički roman…

Očisti
SKU: N/A Kategorija:

Opis

Gérard Badou, bivši novinar, autor Hotentotske Venere, skicira portret supruge ozloglašenog markiza de Sadea.
Biografija, pisana pitkim jezikom, čita se kao napeti avanturistički roman s uklopljenom neobičnom ljubavnom pričom, ali slijedi suvremena nastojanja otkrivanja “sekundarnih”, posrednih izvora, koji “iskosa” osvjetljuju glavnoga aktera. Markiza ima ulogu “lika-ogledala”, u njezinoj se sudbini odražava priča o bračnom paru i odnosu supružnika; ipak, ova je “funkcija” zamagljena njenom pričom, pričom žene, aristokratkinje, u Francuskoj prije i nakon “velikoga reza” – Francuske revolucije.
Ovo je i priča o strasti koja markizi de Sade donosi nevjerojatna iskušenja – zbog ljubavi prema suprugu bila je prinuđena družiti se s lupežima, prostitutkama, pa i preobući se u muškarca, kako bi mu pokušala pomoći da pobjegne iz pritvora.
Nikada niti jedna “priča o paru” nije bila antitetičnija – kontrast među supružnicima gotovo je sam po sebi literaran – on, čuveni satir, pisac koji izaziva sablazan, zatočenik u Vincennesu i Bastilji, libertinac, uvjereni pobornik poroka i zločina, čovjek prema kojem je nazvan “sadizam” – ona, žena koja obožava svoga supruga, podčinjena, odana “svetica” pomirena sa sudbinom. Ova se biografija pretvara u priču, ne o “ljepotici i zvijeri”, već o anđelu i demonu.

Dodatne informacije

Uvez

Tvrdi uvez, Meki uvez